NIEDŹWIEDŹ BRUNATNY

Niedźwiedź brunatny uchodzi za najpotężniejszego drapieżnika lądowego. Ten potężny mieszkaniec trudno dostępnych nizinnych i górskich lasów osiąga wagę do 450 kg i długość ciała

do około 2,9 m.

Niedźwiedź brunatny jest zwierzęciem wszystkożernym. Odżywia się jagodami, grzybami, wszelkimi owocami, cebulkami , nasionami (żołędzie, buczyna, orzechy),i pędami roślin.

Zjada również owady, łowi ryby, poluje na mniejsze i większe ssaki, m.in. jelenie, nie gardzi także padliną.  Zwierzęta gospodarskie atakuje rzadko. Unika ludzi, przypadki zaatakowania człowieka przez niedźwiedzia brunatnego są niezwykle rzadkie, spowodowane zazwyczaj nieostrożnym zachowaniem ludzi (dokarmianie niedźwiedzi przez turystów, lekkomyślne zbliżanie się do młodych niedźwiedzi).

Obraz1

Zimę spędza w zacisznym miejscu zwanym gawrą, w wykrotach

i jamach, pod stosami gałęzi, zapadając w sen. W czasie snu zimowego niedźwiedzie brunatne nie odżywiają się. Długość snu związana jest również z wielkością zapasów tłuszczu zgromadzonych przez niedźwiedzia brunatnego podczas intensywnego żerowania jesienią.

W tym ciężkim dla organizmu okresie samice rodzą 1-5 bardzo niedołężnych młodych.

Młodymi  opiekuje się niedźwiedzica przez okres 1-3 lat.

Niedźwiedzie brunatne żyją około 40 lat.

W Polsce są zwierzętami objętymi pełną ochroną.

 

oiuy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s