BORSUK

 

Borsuk jest silnej budowy. Głowę ma trochę nieproporcjonalną w stosunku do ciała – małą, długą i wąską, oczy i uszy małe, szyję grubą, nogi krótkie, mocne, dostosowane do kopania nor. Szczecina borsuka jest siwopopielata z domieszką czarnego, długa, błyszcząca. Głowa prawie biała z czarnymi pasmami po bokach. Ogon krótki (kita) zakończony kiścią, łapy zakończone pięcioma palcami  i długimi pazurami.

 

 Borsuk występuje w całym kraju,  w szczególności lasy mieszane i liściaste z bogatym podszytem, otoczone urodzajnymi polami. Chętnie w pobliżu wody. Borsuk żyje samotnie, tzn. każda sztuka oddzielnie. Z innymi zwierzętami pozostaje w zgodnym współżyciu.

 

Borsuk jest wszystkożerny. Główne jego pożywienie to korzonki, grzyby, jagody, bukiew, żołędzie, spadłe owoce, ślimaki, dżdżownice oraz wszelkiego rodzaju owady i ich larwy, myszy, krety, żaby, węże (w tym i żmiję zygzakowatą). Zjada także młode króliki, zające, ptaki i jaja ptasie, , nie gardzi także padliną. Żeruje tylko w nocy, zapuszczając się daleko od swej nory.  Porusza się powoli i ociężale, dlatego właśnie na ogół dla zdrowej zwierzyny nie przedstawia żadnego niebezpieczeństwa.

Obrazek

 

Borsuk prowadzi życie nocne, dzień przesiaduje w norze, a właściwiew komorze nory. Nora jest bardzo czysta w odróżnieniu od nory lisiej.              To zamiłowanie do czystości zmusza niejednokrotnie borsuka do opuszczenia swej nory na skutek wprowadzenia się do niej lisa. Wszystkie nieczystości z nory wyrzuca na zewnątrz, a swoje odchody zakopuje w pobliżu nory w małych dołkach, gdzie potem żyją chrząszcze, które chętnie zjada.

Z nastaniem mrozów borsuk zasypiaw norze. Zimowy sen borsuka nie trwa jednak jednostajnie, gdyż w dniach ocieplenia, a czasem nawet w czasie mrozów,  budzi się i wychodzi z nory, by zaspokoić pragnienie lub coś złowić. W czasie zimowego snu borsuk żyje nagromadzonym w organizmie tłuszczem i przez to traci dużo na wadze (do 7 kg).

 Młode żywią się początkowo tylko mlekiem matki, potem matka znosi im już właściwy żer, a następnie wychodzą nawet w ciągu dnia w pobliże swej nory w poszukiwaniu żeru i dla zabawy w słońcu. W ciągu paru miesięcy stopniowo przechodzą na nocne życiei opuszczają norę matki.

Obrazek

 

Bardzo młode borsuki chowane przez człowieka są bardzo ufne i łatwo się przywiązują, tymczasem złapane osobniki starsze, nie dają się oswoić w żaden sposób. Borsuk żyje od 10-12, a nawet 15 lat, ma bardzo cenne futro, a przede wszystkim długie włosy z jego ogona służą do wyrobu doskonałych pędzli.

Ze względu na swój skryty tryb życia, oraz niechęć do wszystkiego co zakłóca spokój, borsuk pozostaje w naszym kraju zwierzęciem spotykanym rzadko. Niestety zmotoryzowani turyści sprawiają że coraz mniej jest miejsc, gdzie borsuk może odnaleźć potrzebny spokój, a nocny tryb życia i nawyki żywieniowe sprawiają, iż niestety wiele z tych pięknych i ciekawych zwierząt ginie na drogach naszego kraju.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s